Finansiell leasing är den vanligaste formen av företagsleasing i Sverige, och har många liknelser med privatlånsupplägget med restvärde. Det går ut på att leasegivaren (banken eller leasingföretaget) hyr ut bilen till leasetagaren under avtalad tid – vanligtvis 36 månader. Företaget som leasar har då alla rättigheter att bruka bilen i önskad omfattning och befinner sig i princip i samma situation som om de hade köpt bilen. Detta betyder att verksamheten måste betala för service, reparation, försäkring och andra kostnader som kan förekomma (om inte annat avtalats). Vid leasingavtalets slut kan leasetagaren välja att förlänga leasingavtalet och fortsätta betalningen på ungefär samma grunder som tidigare upp till ett visst antal år. Vanligtvis max 5 år.
Eftersom en finansiell leasing i grund och botten är ett företagsanpassat billån så finns det ingen bindningstid. Det innebär att leasingtagaren när som helst kan sälja bilen. Precis som vid en försäljning av privatägd bil med lån så ska då den kvarvarande skulden (restskulden) betalas. Eventuell vinst utöver detta betalas ut till leasingtagaren – alternativt betalas in som kontantinsats (första förhöjd hyra) i samband med ett bilbyte eller köp av ny bil.
Vid upprättandet av leasingavtalet beslutas ett restvärde. Målet är att du under avtalstiden amorterar i takt med bilens uppskattade värdeminskning och därför beräknas ett restvärde i samråd med säljare och leasinggivare baserat på hur mycket bilen kommer användas samt förväntat slitage och andrahandsvärde. Leasingtagaren kan självklart själv önska ett restvärde inom normala gränser. I slutänden är det leasingtagaren som står för risken vad gäller andrahandsvärdet kontra aktuell skuld.
Fördelarna med att leasa bilen som företag, jämfört med att köpa den är:
Vill du veta mer om köp via företag, våra bilar eller finansieringsupplägg? Kontakta våra säljare!